*

Kaikki blogit puheenaiheesta sairaanhoito

Saattohoito ei saa jäädä soten jalkoihin

Ihmisten huoli hoidon ja hoivan laadusta elämän viimeisillä hetkillä on lisääntynyt. Tästä kertoo eduskuntaan viime keväänä saapunut eutanasia-kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta. Laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon avulla elämän viimeiset viikot voivat olla ihmiselle merkityksellisiä.

 

Suomen terveydenhoidossa on pulaa hoiva-avustajista!

Suomessa on pula osaavista työntekijöistä. Pulaa osaavista tekijöistä on kaikilla aloilla, ja siksipä juuri alalle kuin alalle koulutetaan uusia päteviä tekijöitä - riittävän päteviä. - - - ?

Jos olet autoasentaja niin veikkaan, että vetonivelen vaihtaminen sujuu yhtä hyvin täysin riippumatta siitä millä kielellä kiroilet. Sen sijaan jos olet läheispalveluammatissa, kuten vaikkapa siistimässä siilitukkaa, niin jo silloin on kielitaidollakin merkitystä. Itsekin viimeksi sanoin Atada, kun olisi pitänyt sanoa Itada. -...kimasu. No joo, silleen.

Onko tilaajan ja tuottajan erottamisessa terveydenhuollossa järkeä

Lääkäripiireissä laajalti luettu British Medical Journal julkaisi maaliskuussa lyhyen uutisen, jonka mukaan tilaajan ja tuottajan erottaminen Englannin kansallisessa terveydenhuoltojärjestelmässä (NHS) loppuu ja NHS siirtyy kohti paremmin palvelut integroivan järjestelmän käyttöä. Tilaajan ja tuottajan erottaminen on ollut osa 90-luvulla Englannissa aloitettua uusliberalistista ajatusmallia terveydenhuollon järjestämisessä. Mallin keskeisenä ideana oli tuoda yritysmaailmasta tuttuja kannustimia terveydenhuoltoa tehostamaan.

Päivä kotisairaanhoidossa

Otin vastaan SuPerin hoiva-arkityöhaasteen ja olin päivän töissä hoitotehtävissä viime torstaina 5.1.2017. Työpaikkani oli Etelä-Karjalassa Savitaipaleella kotihoitoyksikössä ja tein täyden työvuoron hoitajan työparina.

Työpäivä oli mielenkiintoinen, rankka ja ajatuksia herättävä. Opin paljon.

Nopeatahtista kiertämistä

Aamuvuoro alkoi kello 7.00. Heti aamukuuden jälkeen suuntasin Skodan keulan kohti Savitaipaletta. Ohjeeksi oli annettu, että työpaikalla on oltava hyvissä ajoin ennen työvuoron alkua.

Riskinottajien paikkaamisesta

Koska olen paha ihminen olen lyönyt etiikaltaan melko vastenmielisen vedon. Se on toki symbolinen veto, eli rahapalkinnosta ei ole kyse. Olen ollut kiinnostunut siitä kumpi eri ihmisten mielestä tapahtuu ensin/todennäköisemmin ; Se, että Arman Alizad vai joku (1kpl) (Ekstreme) Duudsoneista kuolee. (Vain työperäiset lasketaan, ei sitä että kuolee syöpään tai auton alle matkalla maitokauppaan.)

Hallituksen toimien kannattajille: Sain eläkeläiseltä kirjeen

Kaikki saavat tietenkin vastata ja kommentoida tätä kirjettä, jota olen hieman lyhentänyt. Tai oikeammin jättänyt pois "liian henkilökohtaisia yksityiskohtia", joskin oli lupa nekin sisällyttää tähän blogiin.  Kirjeen kirjoittaja kertoi minulle että se on osoitettu puolueelle, jota hän oli aiemmin äänestänyt kaksi kertaa.  

 

#oikeestisairaan Mei-tytön tarina on tosi.

Kampanjakuvassamme olevan Mein tarina on tosi.

Samankaltaisia kokemuksia on tuhansia, toinen toistaan karumpia kohtaloita. Kysymys ei ole pelkästään sairastamisesta vaan selviytymistaistelusta arkipäivän asioiden äärellä.

Kun pelkästään jo terveyskeskuskäynti voi laukaista monen päivän kuumeen.
Kun joutuu miettimään, missä kaupassa voi asioida ilman suurempia oireiluja.
Kun lapsen pitää opiskella kotona erossa kavereistaan.
Kun toinen lapsi ei ymmärrä, miksi hänen pitää käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteet, ennen kuin hänestä on leikkikaveriksi.

Pikkusisar sodassa

"Aivan äskettäin kysyin eräältä nuorelta pääkaupunkilaiselta sairaanhoitajalta, miten on mahdollista, että potilas kuolee samassa huoneessa, jossa toiset makaavat kaikkine vaivoineen. Hän näytti hämmästyvän ja antoi aivan saman vastauksen kuin oli kuullut lääkäreiltä: heitä ei ehditä siirtää muualle!!  Miten sitten oli mahdollista, että keskellä sotaa sellaiseen oli aikaa? Kuoleva potilas vietiin ns. exitushuoneeseen, ja siellä sukulaiset saivat olla hänen luonaan.

Jyrkkä EI paperittomien terveysturismille

Me elämme taloudellisen taantuman aikoja, mikä onkin nyt selityksenä leikkauksille  ja säästöille myös sairaanhoidossa, kuten monessa muussakin. Vai onko sittenkään ihan kirjaimellisesti, jos peruspalveluministerin mielestä paperittomat ja ilman oleskelulupaa  maassa olevat tulisi hoitaa yhtälailla kuin Suomen kansalaiset. Eiköhän se ole jonkin etiikan mukaan itsestäänselvyys että äkillistä hoitoa vaativat tapaukset saavat ensiavun joka tapauksessa.

Pitäisikö eutanasia sallia Suomessa?

Sanomalehti Keskisuomalainen julkaisi uutisen 21.9.2014, jonka mukaan joitain Suomalaisia parantumattomasti sairaita olisi matkustanut Sveitsiin tekemään avustetun itsemurhan. Sveitsissä eutanasia on kielletty, mutta itsemurhan tekemiseen voi saada apua. Sveitsissä avustettua itsemurhaa hakevat sairastavat mm. parkinsonin tautia, reumaa, MS- tautia ja neurologisia sairauksia. Olen kollegaltani kuullut että Sveitsissä toimii yksityisiä klinikoita, joissa potilas tekee itse kuolemaan johtavan teon.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä